Jeg er en elefantelsker (deluxe) og får aldri nok av disse vakre dyrene. En safari i Addo Elephant Park var noe jeg hadde drømt om lenge – og endelig var dagen her. Jeg fikk mer enn jeg hadde drømt om! Mer enn jeg noen gang hadde forestilt meg faktisk. Jeg hadde noen elefantmøter som tok pusten fra meg (og da mener jeg virkelig tok pusten fra meg) …
Addo Elephant Park anses for å være ett av de beste stedene i Afrika for å se disse milde kjempene på nært hold.
Parken er et underverk – med mange store (og små), grå sjarmører!
Hvor er Addo Elephant Park?
Parken ligger 32 kilometer fra Port Elizabeth (Sør-Afrika).
Kommer du fra Port Elizabeth, kan du kjøre inn i Addo Elephant Park via R335 (77 km) til Addo Main Gate eller via N2 (40 km) til Matholweni Entrance Gate.
Fra Matholweni Entrance Gate er det en vei inne i selve parken som tar deg til Addo Main Gate. Det betyr at du kan kjøre inn i parken via en port og ut den andre. Du kan kjøre i begge retninger.
Historien om Addo Elephant Park
For å få en bedre forståelse for hvor fantastisk Addo Elephant Park er, må vi reise tilbake til 1931, til da parken ble proklamert. Hensikten var å beskytte og bevare de resterende 11 Addo-elefantene.
Området var tidligere hjem til store flokker av elefanter. På 1700- og 1800-tallet ble elefantene (og andre dyr) nærmest utryddet av jegere. På 1800-tallet begynte også bøndene å utvide åkrene sine, som igjen gikk utover elefantbestanden da de spiste avlinger og drakk vannet.
Konflikten nådde et høydepunkt da bøndene krevde at myndighetene utryddet elefantene. Enda verre: Myndighetene lyttet. De hentet inn Major Pretorius, som skulle skyte elefantene som var igjen. Han gjorde som han fikk beskjed om: Mellom 1919 og 1920 ble hele 114 elefanter skutt.
Etter som årene gikk, endret (heldigvis) folk oppfatning, noe som førte til at Addo ble erklært et verneverdig område, på 2000 hektar.
Siden gjerdene rundt parken ikke var tilstrekkelig nok, fortsatte konflikten mellom bønder og elefanter.
I 1954 utviklet Graham Armstrong, som var parkdirektør på den tiden, et elefantsikkert gjerde. Store deler av parken ble gjerdet inn. På denne tiden var det 22 elefanter som ruslet rundt. Armstrong Fence, som er oppkalt etter oppfinneren, benyttes den dag i dag.
Selv om Addo Elephant Park opprinnelig ble opprettet for å beskytte én art, har prioriteringene endret seg. I dag beskytter og bevarer parken et stort biologisk omfang og en rekke dyrearter.
I dag huser parker mer enn 600 elefanter, som vandrer rundt i dette lille paradiset.
Addo Elephant Park er den tredje største parken i Sør-Afrika, etter Kruger nasjonalpark og Kgalagadi Transfrontier Park. Parken strekker seg over et område på 1640 kvadratkilometer.
Safari i Addo Elephant Park
Det er to måter du kan dra på safari i Addo Elephant Park: En er med guide og den andre er å kjøre selv.
Du kan besøke parken med en guide, i en åpen safaribil. Da slipper du å tenke på å kjøre selv og du får masse informasjon om parken, dyrene og floraen mens du er på safari. Du kan booke en privat safaribil med guide eller bli med på en felles safari (som betyr at det er andre besøkende i bilen).
Safarien kan enten bookes som en halvdag (morgen eller ettermiddag) eller en hel dag. Du kan forhåndsbestille eller booke i Reception Center ved Addo Main Gate.
Det andre alternativet er å kjøre selv, som jeg anbefaler at du gjør! Du bestemmer selv når du skal dra, hvor og når du skal stoppe og hvor lenge du vil være på ett sted.
Velger du å kjøre selv, må du huske på å kjøpe tillatelse først. Denne kjøpes enten ved Addo Main Gate eller Matholweni Entrance Gate. Du får tillatelsen samt et kart over parken utlevert i porten du kjører gjennom.
Om du kun skal være i Addo Elephant Park en dag, trenger du ikke forhåndsbestille.
Husk å hold deg på veiene som er merket med «Tourist Roads».
Sørg for at du har full tank, drikke og mat før du begir deg ut på eventyr i parken. Det er bensinstasjon, restaurant, kafé og suvenirbutikk med kiosk ved Addo Main Gate.
Parken har et utmerket nettverk av veier, som gjør det enkelt å kjøre selv med vanlige biler. Du trenger ikke en firehjulstrekker for å oppleve Addo på egen hånd. Noen av veiene er asfalterte mens andre er grus (men i god stand).
Du kan ta med mat og drikke og spise i et område som heter Jack’s Picnic Site (inngjerdet). Her er det piknikbord og toaletter.
Respekter parkens åpningstider, som endrer seg avhengig av sesong. Du må være ute av parken innen den stenger.
Du kan også overnatte på en av mange overnattingsstedene og utforske parken nærmere med en to-dagers safari.
Husk at dyrene har alle rettigheter!
Hvilke dyr kan du se i Addo Elephant Park?
Det er ingen tvil om at elefantene er den største attraksjonen. Eller skal jeg si: De rundt 600 milde kjempene.
Mens du er på safari vil du (forhåpentligvis) se en rekke andre dyr også, små og store. Nyt synet av bøfler, leopard, neshorn, sebra, vortesvin, struts og antiloper mens du kjører rundt i parken.
Løver og hyener ble reintrodusert i parken i 2003, for å kontrollere antall antiloper, som inkluderer både kude, eland og rød hartebeest.
Addo Elephant Park er også hjem til en unik og liten skapning. Den er stort sett opptatt med å rulle en perfekt ball foran seg, som er laget av elefantmøkk. Du må være på vakt (og se ned) for å se den merkelige møkkbillen (som ikke kan fly). De er faktisk så verdifulle for miljøet, at det står skilt med forbud om å skade disse unike skapningene.
Dette kan du ikke gå glipp av i Addo Elephant Park
Under besøket i Addo Elephant Park må du ta turen til Hapoor Dam, som ligger i den sørvestlige delen. Den er oppkalt til ære for en legendarisk og dominerende hannelefant som vandret rundt i parken i 24 år (1944-1968).
«Hap» betyr «nick» på afrikaans (kutt på norsk) mens «oor» betyr «øre». Det antas at det store kuttet i øret til Hapoor kommer fra en kule da en jeger prøvde å skyte ham. Etter dette utviklet Hapoor et enormt hat (forståelig nok) mot mennesker, som vedvarte frem til hans død. Da Hapoor viste seg frem, var de ansatte i parken nødt til å flykte – noe som skjedde flere ganger.
På 1960-tallet begynte flere unge hannelefanter å utfordre Hapoor, alle uten suksess. Det var frem til en hannelefant med navn Lanky kom, og avsatte Hapoor i 1968. Han ble drevet vekk fra flokken og ble en ensom vandrer. Senere samme år klarte Hapoor å komme seg gjennom parkens Armstrong Fence, som i tjue år hadde vært elefantsikkert. På grunn av hans meget aggressive oppførsel, ble det (dessverre) besluttet å skyte Hapoor.
The Domkrag Dam er et utsiktspunkt i parken, som er oppkalt etter en enorm landskilpadde som en gang streifet rundt i Addo Elephant Park.
«Domkrag» betyr «jekk» på afrikaan. Denne landskilpadden var nemlig kjent for å rusle under biler og løftet dem opp med sin enorme styrke.
Historien til Domkrag fikk en trist slutt da han falt ned i et hull og ikke kom seg opp igjen. Skjellet hans er utstilt i Interpretive Center.
Når den beste tiden å besøke Addo Elephant Park?
Addo kan besøkes hele året.
Den tørre perioden (vinter i Sør-Afrika), som er fra mai til september, er den beste tiden. I denne perioden samles dyrene rundt vannhullene siden det er lite nedbør. Dermed er alt tilrettelagt for magiske dyreopplevelser!
Vinterdagene er kjølige og kalde om natten. Frost kan også forekomme.
Om du planlegger å besøke Addo Elephant Park mellom november og februar (sommer i Sør-Afrika), kan det bli en varm opplevelse. Temperaturen kan nå 40 grader celsius.
Regn kan forekomme hele året, men det er regntid i månedene februar/mars og oktober/november.